Точно в 5,35 часа, 14 минути по-рано от изгрева в София, десетки ентусиасти посрещнаха слънцето от Зайчи връх край Ямбол, последния рид от Средна гора.

В Националния археологически резерват Кабиле е разположена древната слънчева обсерватория и светилище, съществували през периода 5-2 век пр.Хр.

Учените са категорични, че на това място древните траки са съчетали два култа: към великата майка – богинята Кибела, и към Слънцето.

От няколко години в деня на слънчевото слънцестоене на Зайчи връх се изкачват десетки жители на Ямбол, предвождани от астрономите от НАОП Ямбол, за да зърнат изключителното събитие през изсечената от човешка ръка в скалите “мушка”. 

През нея, в дните на равноденствие, се вижда изгряващото слънце. При лятното слънцестоене от североизток слънцето преминава през процепа и огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите.

Целият скален комплекс представлява древна слънчева обсерватория, чрез която траките са наблюдавали и отбелязвали движението на Слънцето, отчитали са времето и са създали своеобразна календарна система.

Древното скално светилище и слънчева обсерватория на Зайчи връх се намират на метри от стоящото се трасе на автомагистрала “Тракия” и експертите очакват, че мястото ще придобие още по-голяма популярност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase