Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След близо година “НАЧАЛЕН ТЛАСЪК“.

До края на юли или най-късно в началото на септември ще заработи специализираното звено във Върховната касационна прокуратура (ВКП), което ще се занимава с престъпленията, извършени от и над деца.

Това обяви зам.  главният прокурор Галина Тонева на пресконференция, организирана осем месеца след като Българският хелзинкски комитет изнесе шокиращи данни за нивата на смъртността в домовете за деца и бездействието на институциите.

Инструкциите и методиката, по която ще работи звеното, са готови при главния прокурор Борис Велчев, но все още се доуточняват детайли, обясни Тонева.

Новото звено всъщност ще контролира и наблюдава работата на регионалните прокуратури и ще помага с методични указания и напътствия.

Специфичната компетенция, която изискват подобни дела, ги прави изключително тежки за решаване, обясни Тонева, затова звеното ще бъде и постоянно функциониращ отдел.

Специализираните прокурори от ВКП ще се занимават с конкретни дела само ако има случай на голям медиен интерес или има искане от първоинстанционната прокуратура за намеса.

От друга страна, заради сложността на доказване на подобни престъпления, особено в случаите на насилие над деца с увреждания, спецзвеното ще работи за взаимодействие на всички институции, които отговарят за грижата за тези деца, обясни още заместник главният прокурор.

Оказа се, че „началният тласък“ за това решение са стряскащите данни на БХК от миналата година, че 238 деца с увреждания от домовете в страната са починали през последните 10 години, като поне три четвърти от тези смърти са били предотвратими.

Първоначалните ефективни резултати от появата на специализираното прокурорско звено не са ясни, защото няма регламентирани в законодателството на страната ясно разпределени наказателни отговорности и тяхната тежест.

Още по темата

Това обаче не попречи на Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК, да констатира, че дори и да няма ефективни присъди за момента, очакваните прокурорски постановления поне ще извадят на бял свят причините за смъртта на „погубените“ деца и ще посочат ясно кой е отговорен за това.

Оттам нататък Агенцията за социално подпомагане трябва да предприеме действия по административните наказания на служителите си, защото те са принципал на домовете на деца с увреждания.

Проблеми и успехи на прокуратурата според БХК

От БХК определиха като „достижения“ заведените преписки и проверки на прокуратурата по техните сигнали.

„За пръв път прокуратурата се занимава с такъв тип престъпност. Досега подобни случаи не са били смятани за престъпления. Така законът се изпълва с ново съдържание“, обяви адв. Маргарита Илиева.

Като примери тя посочи разследванията по случаи на причинена смърт от недохранване; по непредпазливост; немарливост или липса на медицинско описание на причините за фаталния изход; за малтретиране чрез транквиланти или дори за допускане на отхапване на член.

Като слабости в комуникацията с прокуратурата от БХК посочиха, че нямат достъп до всички случаи, за да оказват по-добър контрол над процеса, както им е било гарантирано от главния прокурор Борис Велчев миналата година.

Като пример за необходимостта от такъв контрол адв. Илиева посочи, че 60% от достигналите до тях преписки са били обжалвани от комитета.

Пропуските бяха отчетени и от зам. главния прокурор, който обеща до 10 дни цялата информация да бъде на разположение на Хелзинкския комитет и неговите регионални звена.

Резултати от проверката на прокуратурата по сигналите на БХК

Статистиката от свършената работа даде зам. главният прокурор Галина Тонева.

Тя обяви, че към момента са образувани 248 дела. 178 са за настъпила смърт, 29 – за причинени телесни увреждания, а 16 са досъдебните производства за злепоставяне, т.е. поставянето на децата в опасност от персонала на домовете.

Извън това има 2 образувани дела за лишаване от свобода, едно за оставяне без грижи, едно за документни престъпления. Има и дело срещу ръководител на дом, който е помогнал на подчинения си да избегне наказание. Текат и още 28 проверки, обясни Тонева.

Само 4 от всички дела са прекратени с актове, които са влезли в сила. 21 досъдебни производства са висящи, защото работата по тях се проверява от по-висока инстанция, заяви зам. главният прокурор.

Няма нито един внесен обвинителен акт в съда. Огромна част от производствата са срещу неизвестен извършител.

Най-концентрирани са нарушенията в Добрич, Видин, Кулата и Благоевград.

Новата инициатива на БКХ „ДОСТЪП СЕГА!“

От БХК продължават с борбата с институциите. Като „стъпка напред“ те определят кампанията за по-голям медиен и граждански контрол над домовете за деца с увреждания под наслов: „Достъп сега!“

Адв. Фани Давидова от Програма достъп до информация обясни: „Ако досега всеки дом обясняваше, че като финансирано от общинския бюджет, за да проверите състоянието на дадено дете, трябва да получите разрешение от кмета, сега трябва да знаете, че това не е така".

Как да проявите гражданската си позиция и контрол над тези институции, може да разберете тук или да потърсите сътрудничеството на представители на Програма достъп до информация.

А към април в институциите има 1265 деца с увреждания до 18 г., от които младежите са 393. Те са настанени в 24 дома за деца с умствени увреждания.

Само в Луковит се намира дом за деца с физически увреждания, в който са настанени 54 малолетни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase