Снимка: Булфото

Смрад, воня и вади, по които тече отпадната вода от пробитата канализация. В локви играят малки деца, мръсни и непотърсени от майките си. Тук-таме незаконни търговци предлагат евтини цигари. Каруци с одърпани роми кръстосват улиците и пренасят до пунктовете железа.

Това е обичайната гледка в пловдивския квартал „Столипиново”, където е най- голямото гето на Балканите. В него живеят около 50 000 роми.

Преди ден недоволни от социалната политика на общината, високите сметки за ток и беднотията, в която живеят, протестираха.

"Гласът ни остана като глас в пустиня“, отбелязва мъж, представил се като бай Ахмед. Той разпалено обсъжда с мъже на улица „Сокол” следващия бунт, който ще вдигат.

"Непосилно битуваме, нямаме дори и за хляб. По времето на комунизма Бай Тошо не ни оставяше без работа. А сега няма. Това кара нашите хора да крадат. Когато детето ти е гладно, пердето ти пада и правиш всичко, дори престъпления“, отбелязва възрастният мъж.

"Детето ми е в 4-ти клас, а не може да чете и пише. Не какво ги учат в тия училища? Или само гледат да ги запишат, да има повече пари отгоре, от министерството, не ги търсят децата, дето не ходят на школото, това какво е, не е ли фалшификация“, гневи се и 34-годишният Асен. Той пък живее в общинско жилище, чийто наем не е плащал от половин година.

Проблемът не е само наш, а и на кмета Славчо Атанасов, и на областния управител Иван Тотев. Искаме от тях работа и да кандидатстват по програми, които да донесат пари за благоустрояването на „Столипиново”, отбелязват ромите.

Те заявиха, че се чувстват излъгани. Досега преди избори всички политически партии идвали, давали пари и кебапчета, обещавали, а после ги забравяли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase