Таксиметровите услуги в Бургас вече ще имат установен таван на цените.

С решение на местния общински съвет максималната цена за километър пробег ще бъде 1,10 лв.

Към днешна дата такситата в черноморския град возят на средна цена от 0.79 лв./км, като първоначалната такса е 0,99 лв./км, а тази за престой – 0,21 лв. По улиците на Бургас обаче могат да се намерят и таксита, които работят на 0,54 лв./км.

Представители от бранша обаче коментират, че макар да е изгодно за клиента, подобен превоз е несигурен, тъй като собствениците едва покриват разходите си и нямат възможност да отделят средства за поддръжка на колите си.

Съгласно изменение на Закона за автомобилните превози всеки общински съвет може да определи максимална цена на таксиметровите услуги, валидна за територията на дадената община, където е издадено разрешението за таксиметров превоз на пътници.

Тази промяна влиза в сила от 26 май тази година.

Във връзка с промените в Закона в Бургас бяха проведени няколко срещи между таксиметровите компании в града и общинска администрация. На една от тях таксиджиите настояха освен таван на цените да бъде приета и минимална граница.

Те изтъкнаха, че за да се покрият разходите, всеки автомобил трябва да минава дневно около 200 км, което почти не се случвало.

В Бургас едно такси на ден изминавало приблизително 80 километра, от които 40 били празни. На този етап средната заплата на таксиметровите шофьори била около 650 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase