Кметът на Ямбол Георги Славов. Снимка: Булфото

Кметът на Ямбол Георги Славов за пореден път застана на подсъдимата скамейка.

Процесът срещу него е за нарушаване на служебните задължения, превишаване на властта и правата при възлагане на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация по две ямболски улици, набавяне на облага за местна строителна фирма и ощетяване на бюджета на общината в размер на 2 090 385,41 лв с ДДС.

По делото са призовани 36 свидетели, които ще бъдат изслушани от днес в рамките на 2 дни.

Три вещи лица ще защитават направената през 2010 година технико- икономическа експертиза.

Делото тръгна отново, въпреки че през миналата година състав на Ямболски окръжен съд осъди Славов на 5 години затвор и 6 години лишаване от правото да заема поста кмет.

След обжалване Бургаския апелативен съд отмени присъдата и върна отново на първа инстанция делото заради допуснати значителни процесуални нарушения и предубеденост на председателя на съдийския състав.

В обвинителният акт срещу кмета на Ямбол няма направени корекции. Георги Славов е обвинен в нарушаване разпоредбите на Закона за обществените поръчки, Закона за общинските бюджети и Закона за устройство на територията.

Още по темата

Според държавното обвинение при стартиране изграждането на водопровода и канализацията не е имало проект, обектът не е бил включен в капиталовата програма за 2008  г. когато са извършени реално дейностите, не е имало издадено разрешително за строеж и не е поискано и становище от ямболското ВиК дружество.

Общата платена сума по проекта за водопровода и канализацията по двете ямболски улици е в размер на 4 256 457, 21 лв с ДДС, което според прокуратурата значително надвишава средните за страната стойности на аналогични строително  монтажни работи.

Пред новия съдебен състав с председател Георги Карабаджаков кмета на Ямбол не се призна за виновен и запази правото си да дава обяснения на по- късен етап от процеса, който продължава и през следващите дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase