Снимка: Булфото

На 18 април започва пролетната ваксинацията срещу бяс при дивите хищници, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

5 специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1,1 млн. ваксинални примамки над областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен и част от Бургас (общини Руен и Поморие).

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и са със специфична миризма, която привлича хищниците. При изяждането им животните се ваксинират против бяс.

Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите, но ветеринарите препоръчват в случай, че хората видят примамките, да не ги пипат с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката им те могат да бъдат опасни за човешкото здраве.

При контакт е добре да се консултират с лекар.

Ваксините не са опасни за здравето на останалите диви и домашни животни, но е препоръчително те да не ги приемат, уточняват от БАБХ.

Иначе, на един квадратен километър ще се изхвърлят по 20 примамки. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система.

От 18 до 24 април ваксиналните примамки ще се разхвърлят на територията на областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

От 26 до 30 април същата операция ще се извърши и в София-град, София област, Перник и Кюстендил.

Възможни са промени в графика в зависимост от атмосферните условия, уточняват от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase