Снимка: Getty Images/Guliver Photos

14 килограма злато и други благородни метали бяха продадени на танен търг в Бургас. Наддаването бе организирано от  Националната агенция за приходите в черноморския град.

От продажбата в републикансия бюджет ще постъпят около 238 000 лв. Сумата е с 21 000 лв. по-висока от предварително обявената тръжна цена. 

На търга бяха отворени общо 32 оферти, но накрая цялото количество накити е било купено само от един кандидат.

В тези търгове право на участие имат само специализирани търговци, които притежават лиценз за преработка, търговия и продажба на благородни метали.

Цената на 1 грам 14-каратово злато е достигнала 38 лева и 70 стотинки.  Началната продажна цена на благородния метал е била определена по цената на борсата.

Количеството благородни метали е било маркирано в специализираната лаборатория на НАП Бургас, съгласно изискванията на Българския държавен стандарт.

В по-голямата си част изделията са били от 14-каратово злато и са представлявали различни бижута в добро състояние, които могат да бъдат пуснати директно в продажба.

Златото е било конфискувано от митницата и съдебните органи в полза на държавата.

От НАП Бургас припомниха, че през миналата година на подобни търгове са били продадени 40 кг благородни метали, а постъпленията в бюджета са надхвърлили 1 200 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase