Домът за временно настаняване на бежанци в Любимец. Снимка: Булфото

До момента само един либийски гражданин е потърсил закрила у нас, съобщи Никола Казаков – председател на Държавната агенция за бежанците.

Специален оперативен щаб за действие следи положението в Северна Африка и е готов да реагира във всеки един момент, отбеляза Казаков.

"Засега ситуацията е спокойна и не се очаква голяма бежанска вълнà от Либия и района към нашата страна", посочи той пред БТА.

Японски граждани също не са потърсили закрила у нас след поредицата от земетресения и радиационните замърсявания от АЕЦ "Фукушима 1".

По думите му се запазва тенденцията в страната ни да търсят закрила предимно граждани на Ирак, Иран, Сирия и Афганистан.

България предоставя четири вида закрила.

Убежище може да предостави единствено президентът на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.

Временната закрила се предоставя с акт на Министерския съвет за определен срок в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат страната си поради въоръжен конфликт, чужда агресия, насилие в големи размери или нарушаване на човешките права.

Статут на бежанец се предоставя от председателя на Държавната агенция за бежанците на чужденец.

Хуманитарен статут се предоставя от председателя на агенцията на хора, чиито живот, сигурност и свобода са застрашени поради въоръжен конфликт или опасност от изтезание или други форми на нечовешко и унизително отношение, както и по други причини от хуманитарен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase