Снимка: Булфото

Свидетели сме как властолюбиви управници демонстрират къса историческа памет и размахват реваншистки идеи, маскирани зад внушението за справедливост.

Така приветства 400 червени активисти, отишли на митинг поклонение край язовир Въча, лидерът на БСП -Пловдив Атанаска Тенева.

Традиционното поклонение събира в края на февруари членове на столетницата от областта. Поводът е 67 години от епопеята на Антонивановци.

Според  Тенева управниците „ грубо и арогантно подменят фактите от историята и опиянени от вярата в собственото си величие се опитват с лека ръка да разрушат паметници и места, свързани с антифашистката съпротива”.

„На социалистите като носители на антифашистката идея се пада трудната задача да активират историческата осъзнатост на народа и да разобличат постоянно ескалиращата вълна на войнстващата псевдодемокрация, каза още в словото си Тенева.

Тя подчерта, че дори охулвани и отричани тези герои и сега са живи, защото са дали живота си за един светъл идеал.

Те не принадлежат само на своя роден край, а са вечни граждани на България, защото проляха кръвта си за справедливост, равенство, солидарност и свобода, каза Атанаска Тенева.

Активисти от Кричим, Карлово и други общини развяваха червени флагчета. Въпреки минусовите температури да се поклони пред подвига на своите герои на събора присъства и 89- годишният Вътьо Пройчев от Пещера.

„Който не е живял с идеята на комунизма, не може да разбере носталгията по миналото и разочарованието от настоящето. Докато съм жив, на този ден винаги ще идвам тук”,  каза дядото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase