Сериозен проблем се задава пред Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Ямбол.

С орязания си бюджет здравното заведение може на ден приемана само по 8 пациенти с инфаркт.

Причината е, че болницата не е подписала договор със здравната каса заради орязан с 60% бюджет.

Според новото решение на здравното министерство, чрез здравната каса, средствата на ден стигат само за прием на 8 спешни случая на инфаркт на миокарда.

Планови пациенти няма да бъдат приемани, ако не бъде преразгледан договора с лечебното заведение.
Кардиологичната болница в Ямбол обслужва около 2 милиона население от пет области – Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

На ден в сърдечната клиника до оповестяване на новия договор са приемани 10-12 планови пациенти и 8-10 по спешност.

Възрастовата граница на пациенти с инфаркт на миокарда се понижава, като най-младият пациент на кардиологичната клиника в Ямбол е само на 32 г.

За две години от откриването на клиниката са преминали 1 620 спешни случая, като смъртността при прилагане на новия инвазивен начин на лечение е между 6-7%, а при обичайните методи – 20-30%.  

Общо през кардиологичната болница от 2008 г. са преминали 11 000 пациенти.

Ръководството на лечебното заведение са изпратили писмо възражение до НЗОК и премиера Бойко Борисов за предприемане на мерки за връщане на миналогодишния бюджет.

На 23 февруари лекари и пациенти ще излязат на шествие, с което имат намерение да обърнат общественото внимание към сериозния проблем.

Очаква се в петък на редовното заседание на ОбС да бъде приета и декларация в защита на специализираното здравно заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase