Цветанов и Малмстрьом разгледаха Капитан Андреево. Снимка: БТА

През март в България ще пристигнат европейски експерти, които ще направят оценка на свършеното от България по изпълнението на критериите за Шенген.

Това каза еврокомисарят по вътрешен ред Сесилия Малмстрьом на пресконференция след срещата с премиера Бойко Борисов.

По-рано тя посети ГКПП Капитан Андреево, придружена от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Видях колко голяма е ангажираността на страната в борбата с организираната престъпност и корупцията, изтъкна Малмстрьом. Тя обаче отбеляза, че решението за присъединяването на България към Шенген, след като се изпълнят всички изисквания, ще се основава на единодушно решение на държавите членки.

Част от изискванията на ЕС за Шенген вече са извършени, увери премиерът Борисов и добави, че е било нужно България да наваксва огромно забавяне. Министър-председателят изрази очакване тези дни да дойде и междинният доклад. "Аз съм оптимист за неговото съдържание", каза премиерът.

Темите за вчерашния взрив пред редакцията на в. „Галерия“ и за скандала със СРС-тата у нас също беше засегната.

Още по темата

"България трябва да реши сама вътрешни въпроси", смята Сесилия Малмстрьом, попитана какво би станало, ако това се случи в нейната страна.

Премиерът Бойко Борисов каза, че разследването за взрива се извършва „с пълна сила”.

"В заключение само искам да ви припомня тази хубава българска поговорка – че в ада на казана на българите няма охрана, ние сме достатъчно способни сами да си омаскарим държавата, правите го прекрасно, но аз ви гарантирам, че това, което сме направили и по механизма за присъединяване и по Шенген, ще бъдем приети и ще удовлетворим критериите", посочи той.

На Капитан Андреево Сесилия Малмстрьом не се ангажира с прогноза за Шенген.

"Свършена е отлична работа, има огромен напредък и много високо ниво на техническа готовност, но има още какво да се свърши", каза еврокомисарят.

"За мен беше полезно да видя как действат професионалистите и ще поставя въпроса на дискусия отново", посочи тя. 

Малмстрьом заяви, че готовността на България за присъединяване към Шенген ще прецени техническа проверка след 14 март.

Еврокомисарят отчете, че на българо-турската граница работят най-високите и най-модерни технологии и тя е била впечатлена да види как точно се използват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase