Ден след официалното подписване в Япония на Меморандум между Тошиба и Българския енергиен холдинг  за по-задълбочено сътрудничество в областта на енергетиката и енергийната ефективност, пътят за изграждане на  слънчева електроцентрала край Ямбол е отворен.

Намеренията на японската компания са до средата на 2012 година на площ от около 300 дка да се изградят мощности от 50 000 киловата, а за 5 години капацитетът на електроцентралата да бъде увеличен постепенно до 250 хиляди киловата.

Мощността на съоръжението ще бъде достатъчна за захранването на 2000 домакинства с електричество, а инвестицията се очаква да бъде за 4 млрд. йени (37,6 млн. евро).

Освен производството на електроенергия в Ямбол вече пресмятат и другите ползи от японската инвестиция.

Пряката полза за града ще бъде работа за местния строителен бизнес, разкриването на работни места в строителството, а по-късно в поддръжката и охраната на обекта.

Освен това се очаква от новата централа в общинския бюджет да влизат сериозни суми от данъци и такси.

Още по темата

В Ямбол вече три години работи японското предприятие за автомобилни ел.инсталации "Язаки", в което са ангажирани над 2 500 души.

В града след добрата новина за новата инвестиция вече се говори, макар и на шега, че избора е направен заради началната буква на партньорите по проекта - Япония и Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase