Снимка: Булфото

Пътят към митичното село Ставри Димитрово е трябвало да бъде ремонтиран по проект на програма ФАР – ТГС "Развитие на туристическа дестинация язовир Ивайловград” през 2007-2008 година.

Изпълнител на проекта е димитровградското сдружение “Информационен център за развитие на община Димитровград”, а проектът не е предвиждал ремонт и асфалтиране, а изграждане на екопътека по туристическата дестинация, обяви изпълнителният директор на сдружението Николай Янев. 

По думите му общата стойност на проекта е 130 хиляди лева.

“В проекта не става въпрос за ремонт на пътя, нито пък струва  600 хиляди лева”, категоричен бе Николай Янев.

“Не разполагам с информация за извършения ремонт на единствения път към селото”, обяви областният управител Румен Данев.

Експерти на областна администрация, РДНСК, ИАРА, ВиК и електроразпространителното дружество проверяват имотите по брега на язовир Ивайловград.

Целта е да се установят собствениците, да се разбере от кога съществуват те като ВиК абонати или клиенти на енергото.

“Все още е рано да се каже кой имот е законен и кой не. Защото е видимо, че в чашката на язовира има строителство, но най-напред трябва да се установи заливната зона. Единствената компетентна служба за фиксиране на заливната кота е „Басейнова дирекция” Пловдив”, отбеляза областният управител и уточни:

“Докато тази кота не бъде уточнена, ние няма как да кажем кой от построените край брега имоти попада в абсолютно забранената за строителство зона”.

Още по темата

Резултатите от комплексната проверка ще са ясни до дни, но вече се знае, че всеки собственик е получил констативен акт от РДНСК.

Общо 119 протокола е съставил строителният надзор, 36 от тях са за забрана за ползване на строежите, а 83 от заповедите се отнасят за други незаконни постройки в района на селата Бориславци, Малки Воден и  Ставри Димитрово.

Губернаторът на Хасково е убеден, че за да съществува казусът „митничарско село”, някоя институция не си е свършила работата през годините.

“Със сигурност обаче се знае, че никой досега не е сигнализирал областната администрация за наличието на проблеми там”, категоричен е  Румен Данев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase