Атрактивният "Джаует" от 1925 г. Снимка: Dnes.bg

Най-старият автомобил у нас – "Форд Т" от 1910 г., внесен наскоро от САЩ, ще бъде голямата атракция на превърналото се в традиционно изложение на ретро автомобили в Бургас.

Колата е собственост на помориеца Тодор Деляков, който отново счупи собствения си рекорд за най-стар автомобил в движение.

Предишната му гордост, с която обираше наградите по ретро парадите в страната, е атрактивният "Джаует" от 1925 г.

Друг интересен участник е руски олигарх, който обхожда имотите си по Черноморието с уникален "Мерцедес Пулман" от 60-те години на миналия век. Автомобилът е сред най-тачените от правителствените служби за охрана.

"Колата е голяма колкото гарсониера и е много комфортна, тъй като е снабдена с всевъзможни глезотии, има място дори за 6 врати. От подобно возило със смъкващ се покрив е помахвала и холандската кралица при разходките си сред народа“, коментира председателят на бургаския автомото клуб „Ретро“ и организатор на атрактивната проява Димо Джамбазов.

Ретро парадът в Бургас ще събере над 80 стари коли и мотори от цялата страна.

Някои от тях ще бъдат показани пред публика за първи път. Изложението се организира за трета поредна година със съдействието на община Бургас и е под наслова “Карай с мисъл” – призив за безопасно и отговорно шофиране.  

Ретро возилата ще бъдат изложени от 10,00 часа на 10 юли пред Пантеона.

Специално участие в парада ще вземат и членовете на бургаския мотоклуб "Морски братя", които ще покажат оригинални ретро мотори.

Очаква се сериозно присъствие и на дамите, притежателки на автомобили с история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase