Уникалните 7 златни монети. Снимка: БГНЕС

Находка от седем златни монети от 13 век, сечени по времето на византийския император Йоан Трети Ватаци, е открита при археологическите разкопки в двора на храма "Св. св. Петър и Павел" във Велико Търново, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на проучванията.

По неговите думи това е най-голямото количество златни монети от епохата на Средновековието, които са откривани досега при разкопки в старата столица.

Монетите са от типа "перпери" и са изработени от 20-каратово злато с общо тегло от 30 г.

От едната страна на всяка монета има изображение на Богородица, поставяща царски венец на император Йоан Ватаци, а от другата е изобразен Христос, седнал на царски трон.

Археологът уточни, че този византийски император е управлявал Никейската империя по времето на българския владетел Иван Асен Втори през първата половина на 13 век.

При проучването на монетите археолозите са разчели надписа "Смилоу" на старобългарски, начертан с остър предмет.

Това означава "На Смило", което е сред популярните български имена през 13-14 век, и вероятно става дума за името на притежателя на монетите, предположи изследователят.

Перперите са били открити край стените на храма на 30-сантиметрова дълбочина, залепени една за друга. Предполага се, че са били поставени в кожена кесия, заровена в земята, която се е разпаднала през вековете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase