Работници от ломския клон на фирма "Титан север" обявиха днес стачка и отказаха да чистят отпадъците в града.

Около 30 от наетите 35 души направиха протестно шествие от офиса на "Титан север" до сградата на общината в Лом. Те носеха плакати "Титан са мафия, изгонете ги", "Искаме си парите а не лъжи", "100 дни безпаричие стигат" и др.

Протестиращите работници бяха приети от кмета на Лом Пенка Пенкова, която ги увери, че общинската управа превежда редовно парите на концесионера по чистотата "Титан север" за почистване на Лом.

Работниците обявиха, че не са получавали заплати повече от три месеца. Те обясниха, че банковата сметка на "Титан Север" е запорирана от съдия-изпълнител от Видин.

Той използва средствата, привеждани от общината в Лом, за обезщетяване на 46 работници от клона "Титан Север" във Видин, които са осъдили фирмата за неплатени заплати.

Работниците от Лом съобщиха, че на повечето от тях "Титан север" не е внасяла осигуровките в продължение на години. Те обявиха, че в момента не биха могли да работят, тъй като няма пари за гориво на сметосъбиращата и
сметоизвозващата техника.

Кметът на Лом Пенка Пенкова заяви, че ако в близките 3-4 дни "Титан север" не започне да чисти, то общината ще обяви бедствено положение.

Тя припомни, че преди три години общината се опита да разтрогне договора за концесия с "Титан Север", сключен през 2003 година от бившия кмет Руси Русинов, но Върховният административен съд отхвърли искането.

Според Пенкова през последните десетина дни "Титан север" изобщо не чисти в Лом, а кризата е започнала още в средата на март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase