Всяка година между 40 000 и 80 000 души идват да живеят в столицата, което се равнява на изселването на подобен на Пазарджик град, обяви в понеделник Бойко Борисов.

Кметът даде за пример поръчана от него статистика, според която само през тази нощ по магистралата от Варна в София са влезли 300 000 автомобила.

"Като прибавите и тези откъм Благоевград и другите магистрали, можете да си представите колко хора са влезли в града да нощуват само за ден", посочи той.

Според него единственият начин това да се предотврати е със законодателна инициатива, като се пренасочат инвестициите и се създадат толерирани места за работа в другите градове на страната.

Столичният кмет подчерта, че по статистика в последните години се създават около 15-20 хил. нови "малки градчета" в старите квартали на София, като в същото време половината град е без канализация и магистралите не могат да бъдат разширявани.

"Да спрем процеса навреме, да не пренаселваме града до нива, в които процесът вече няма да може да бъде контролиран", каза Бойко Борисов.

Той призова правителството "да седнем, да видим какво може да се направи".

Варненският градоначалник се присъедини към мнението на Бойко Борисов, че проблемът с жителството трябва да бъде решен - с общо решение, облечено в законодателство.

Кирил Йорданов поиска подкрепа, включително и от медиите, за установяване на точния брой хора, които могат да живеят в един град. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase