Скандален доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция уличава кмета на община Белица - Ибрахим Палев, в афери при възлагане на обществени поръчки за над 1 милион лева.

Според документа всички отпуснати средства за преодоляване на щетите от бедствия са усвоени от фирми, близки до общинския кмет Ибрахим Палев и неговият племенник - депутата от ДПС Муса Палев.

Според доклада общата сума е 1 030 629 лв.

Парите са отпуснати след решение на Правителствената комисия за възстановяване на щетите от природни бедствия, оглавявана от министъра на извънредните ситуации Емел Етем.

"Да, има такъв доклад, но става въпрос за нередности при няколко обществени поръчки", обяви Ибрахим Палев пред БГНЕС.

Според документа на Агенцията за държавна финансова инспекция обаче кметът на Белица е заменял системно процедурите по избор на строителни фирми за възлагане на обект с покана до определени от него търговски дружества.

Според доклада най-мащабната обществена поръчка е дадена на близкия приятел на депутата Муса Палев - бизнесмена Бисер Узунов.

Той "печели" търга за 377 526,63 лв., с които трябва да изгради отводнителен канал в село Краище, сочи още докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase