Гъст, задушлив дим се е разстлал над Пловдив и околните села, след като късно снощи пламна сметището в село Цалапица.

Три противопожарни автомобила от службата в Стамболийски гасят пламъците, на помощ на място са пристигнали и огнеборци от Пловдив.

Гасят се четири огнища, от които е тръгнал огънят.

Говорителят на пожарната в Пловдив Георги Кунев заяви за Dnes.bg, че в момента към сметището са тръгнали камиони с пясък, след чиято намеса се надява огънят да бъде овладян.

Той добави, че горят около 7-8 декара площ.

Засега не са изяснени причините за пожара, няма данни как и от колко места е тръгнал огънят, явно е трудно да се установи, коментира Кунев, като добави, че не е чувал за версия за умишлен палеж.

Управителят на сметището Петър Тодоров обаче е категоричен, че пожарът е умишлен и го свърза с отказа на Цалапица да приеме нови количества софийски бали.

Пред Дарик управителят на сметището заяви, че пламъците са тръгнали едновременно на доста голяма площ, което според него е невъзможно, ако боклукът се е самозапалил.

Според началника на пожарната в Стамболийски главен инспектор Петко Смиленов огънят е обхванал една четвърт от сметището, или близо 150 декара, предаде радио Пловдив.

През нощта вятърът е носел облака към Стамболийски, в момента духа към Пловдив.

„Тук не се диша. Пушек и отвратителна смрад“, казаха за Dnes.bg жители на града. Много от хората се оплакват от главоболие и замаяност, а нямат информация дали въздухът е отровен.

„По радиото казаха, че не е много отровно, но ако имат възможност, пловдивчани да напускат града. Или поне да затворят прозорците“, коментира пловдивчанка.

Няма превишаване на следените от РИОСВ в Пловдив замърсители на въздуха, установиха след измервания експерти от екоинспекцията и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Слабо е завишена концентрацията на фини прахови частици, съобщават от мобилната станция на лабораторията, разположена край село Оризаре, в чиято посока вятърът навява дима от пожара.

До момента не са отчетени превишения на пределно допустимите концентрации на замърсители, с изключение на слабо завишаване на стойностите на неметанови въглеводороди.

„Видях посоката, от която идва димът, но не разбрах какво се е запалило. Аз от вас разбирам, че гори сметището в Цалапица. Те наоколо всеки ден палят стърнища и има дим, но разликата е, че от този ти сълзят очите“, каза пред Dnes. bg жител на село Оризаре.

При проверка екоинспекторите се установили, че пожарът е възникнал около 20 часа снощи на площадката, на която се разтоварва сметта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase