В полицейското управление в Петрич е натрупан канабис на камари. Рекорден урожай са ожънали полицаите тази година – от юли до сега – 9,5 тона, обяснява пред вестник „168 часа“ главен комисар Емил Секулов от ОДП-Благоевград.

Той споменава последната акция преди няколко дни, когато са открити рекордните 3 800 кг марихуана, докато за цялата минала година са прибрани 4,6 тона.

Много малко са обаче изправените пред съда производители. Полицията си има няколко дежурни герои – баби и дядовци по на над 70 години, които залавя при всяка акция. Сред тях е и свещеникът на с. Кладенци Кирил Папудов, който е спипан за 7-ми път като производител на трева.

Както и другите уличени старци, той се оневинява с думите „Това е саморасляк!“

Според запознати, драстично иззетите тонове канабис вдигат цената до баснословните 6 000 лева за килограм. Само преди 4-5 години цената е била около 200 лева за кило.

Така отглеждането на канабис се превръща в поминък за населението на Петричкия край. Климaтът и географското положение са идеални за производството и разпространението му.

Най-често се сади в ниви, до които могат да стигнат тренирани туристи. Земите се водят горски фонд или са на много наследници, така че в повечето случаи е невъзможно да се установи кой ги обработва и притежава.

„Аман от тези показни акции, казва пред изданието запознат с механизмите на борба срещу канабиса. - В полицията прибират съцветието, а унищожават листната маса и стеблото. Ценно е съцветието, но то се взема в управлението от тарикати ченгета“.

Гл. комисар Емил Секулов признава, че и до него са стигнали слухове за полицаи, които забогатяват покрай конфискувания канабис, но бърза да ги оправдае: „Длъжни сме да съхраняваме съцветието до произнасяне на присъда, че току-виж някой адвокат се заинати и го поиска като веществено доказателство“.

Но в Петрич упорито върви мълвата за ченге, построило си апартамент в престижен столичен квартал благодарение на няколко чувалчета джойнт.

Марихуаната била струпана в складовете на Пожарната, които са в задния двор на полицейското управление и след 17 часа остават без наблюдение.

Преди няколко месеца в складовете станало наводнение, което, според източникът на „168 часа“, било предизвикано умишлено, за да не се разбере колко канабис е останал в склада.

Същевременно полицаите заобикалят някои ниви с канабис. Според запознати двама братя, К. и А. от с. Първомай са най-силните производители и каналджии на трева. Но те се радват на полицейски чадър и не парадират с натрупаното състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase