„Хората в Цар Калоян са все още в шок след преживяното и сами все още не могат да кажат от какво се нуждаят“, заяви след правителственото заседание, регионалният министър Асен Гагаузов.

Той допълни, че Министерския съвет не е взел конкретни решения какви средства да отдели окончателно, защото все още се правят експертизи за щетите и за това колко е пострадало всяко конкретно семейство.

„Държавата и конкретни министерства ще поемат средствата за подпомагане на ситуацията в града, за да функционира нормално - водоснабдяване, електричество, снабдяване с хранителни стоки“, поясни Гагагузов.

Ще бъдат отпуснати по 1000 лева на семейство от социалното министерството, както се полага по Закон, допълни той.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще поправи пътищата от републиканската пътна мрежа, които са засегнати от бедствието, но ремонтът на улиците в града ще бъде поет от общината, като тя ще бъде подпомогната за това, каза Гагаузов.

В предварителните планове, за които днес се е говорило на заседанието на правителството, се предвижда и строежът на къщи за семействата, на които са били унищожени домовете.

Dnes.bg припомня, че бедствието в Цар Калоян отне живота на осем души, близо 30 къщи бяха напълно разрушени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase