Вижте екшън старта на кампанията

В събота със зрелищно шоу започна кампанията "Пази скутера!", подкрепена от Столичната община, Съвета за безопасност на движение и БЧК.

Целта на инициативата е да напомни на шофьорите на автомобили да пазят по-малките машини на пътя, съобщиха организаторите.

Непълнолетен водач не означава шофьор без книжка – М категорията, с която може да се карат скутери, се придобива още на 16 години.

Поради това практика е и в европейските страни, и у нас, водачите на скутери да са млади хора, предимно тийнейджъри.

Кампанията приканва и скутеристите да внимават, да спазват правилата и да носят поне задължителната вече каска.

Началото бе обявено в съботния следобед на бул. "Фритьоф Нансен". Освен скутеристи от първия официален Scooter Club Bulgaria с демонстрации се включиха и столичната организация на БЧК. Кампанията ще продължи през цялото лято, а организаторите обещават събитие и по повод началото на учебната година – 15 септември.

В България хората, които управляват скутери са доста по-малко, отколкото например в Италия или съседна Гърция.

Безумното поведение на пътя от страна на българските шофьори, заедно с лошата пътна инфраструктура са едни от основните причини сравнително малко хора да ползват този удобен начин за придвижване в градска среда.

От рисковото поведение на пътя и от липсата на велоалеи страдат и велосипедистите, които са дори по-застрашени от скутеристите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase