Църковното настоятелство на храм "Свети Архангел Михайл" в затвора в Стара Загора организира днес екскурзия за 40 лишени от свобода. Това съобщи отец Йордан Карагеоргиев от затворническия храм.

Екскурзията е награда за добро поведение, поясни отец той. За някои от затворниците това е първо излизане зад стените на затвора след влезли в сила присъди, каза заместник-началникът на заведението Венцеслав Кобаков.

Затворниците излязоха навън в цивилно облекло, а в автобуса, в който пътуваха, имаше само двама социални работници - отец Йордан Карагеоргиев и учител от затворническото училище.

Кобаков подчерта, че възможността за еднодневен отпуск се дава от влизането в сила на Закона за изпълнение на наказания. Поправката в член 74 разрешава 12-часов отпуск за добро поведение. Това е определило и хората, включени в екскурзията.

Тя започна с поклонение в Казанлъшкия манастир и благословия от игуменката майка Наталия. В маршрута бяха включени посещение на Казанлъшкия историческия музей и тракийските могили Оструша, Светицата и гробницата на Севт Трети.

Обиколката завърши с поклонение в храм "Свето Рождество Христово" в Шипка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase