Нов граничен контролно-пропускателен пункт "Илинден - Ексохи" ще бъде открит между България и Гърция, реши правителството на днешното си заседание. Това съобщи правителствената информационна служба.

Ще бъде открита и пътна връзка между двете страни, свързваща гр. Гоце Делчев с гр. Драма.

С откриването на новия контролно-пропускателен пункт се очаква значително да се облекчи натовареността на основната сухопътна връзка между двете държави ГКПП "Кулата-Промахон" и да се създадат по-благоприятни условия за обслужване на пътниците и товарните автомобили.

Министерският съвет одобри днес и проект на Споразумение между правителствата на България и Гърция за граничен пункт (пътен тунел) в района на Ексохи-Илинден под името "Тунел на гръцко-българското приятелство". С него се регламентират всички въпроси, свързани с експлоатацията и управлението на тунела от двете страни.

На българска територия тунелът е с дължина 147 м. Съоръжението включва и пътна връзка с дължина 400 м - от ГКПП "Илинден" до тунела. Изграждането му на границата между България и Гърция /Гоце Делчев - Драма/ е част от Финансовия меморандум 2000 по Програма ФАР-Трансгранично сътрудничество България-Гърция. Стойността му е 4,776 млн. евро. От тях 3,260 млн. евро са осигурени по програма ФАР-Трансгранично сътрудничество, а 1,516 млн. евро е съфинансирането от държавния бюджет.

Реализацията на проекта е резултат от подписаното двустранно споразумение между правителствата на България и Гърция за откриване на три нови гранични пункта: Кърджали-Комотини, Гоце Делчев-Драма и Рудозем-Ксанти. Целта е насърчаване на инвестициите в граничните региони.

Българската страна е изпълнила ангажиментите си по завършване на строително-монтажните работи на тунелното съоръжение и пътната част към него.

За експлоатацията на тунела Изпълнителна агенция "Пътища" ще осигури средства за поддръжка и текущ ремонт на съоръжението, диспечерски пункт и прилежащата пътна връзка на българска територия. По предварителни оценки ще са необходими 201 450 лв. Те ще бъдат осигурени в рамките на бюджета за 2006 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase