Язовир "Тополница" е изпускан, но това е направено под контрол и съгласувано с Министерството на околната среда и водите, е заявил изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД инж. Тодор Емилов, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите (МЗГ).  По думите му наводненията са причинени единствено от падналите проливни дъждове.

Според инж.Емилов дори язовирът да е бил празен, пак не е било възможно да успее да акумулира приливната вълна, вследствие на интензивните валежи.

В съобщението се посочва, че експлоатационният режим на пълнене и изпразване на язовира се извършва по график, който е определен от Министерството на околната среда и водите. Според
графика от месец май в язовира се поддържа водно ниво, съответствуващо на 119 млн.куб.м  и  ретензионен (предпазен) обем  от 17 млн.куб.м., което е 12,5 на сто от полезния обем, е информирал инж. Емилов.

През тази година от 1 януари до 31 юли притокът в язовира е 279,796 млн. кубически м. Вследствие на валежите в периода 3-6 август, в рамките на три- четири дни в язовира са се влели около 140-145 млн. кубически метра със среден дебит 530 кубически м/сек.

До началото на интензивния валеж обемът на водата, акумулирана в язовира е 119 млн. куб. м, е съобщил инж. Тодор Емилов. Той е обяснил, че през основния изпускател са източвани 12 куб. м/сек.

За да се предотврати задействането на целия преливник,  от сутринта на 5 август е била свалена една от клапите, през която е започнала да прелива прииждащата вода, като преливащото водно количество е било 40 куб. м/сек, се посочва в съобщението. Постепенно преливащото водно количество се увеличило, като след обяд към 17.20 часа достигнало 250 куб. м/сек. 

Поради продължаващия приток в язовира  преливното количество е достигнало до 655 куб. м/сек, след което започнало да намалява. Пълното източване на язовир "Тополница" може да се осъществи само през основния изпускател,  като продължителността на операцията е 42 дни, е обяснил изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД. В рамките на 3-4 дни от язовира може
да се източат само 5-6 млн. куб.метра, което е извършено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase