Снимка: БГНЕС, архив

Още четирима наши боксьори осигуриха нови медали за българския бокс от европейското първенство в Белград.

В най-ниската категория при мъжете - тази до 48 килограма, Себахтин победи на четвъртфиналите Хасан Маликов от Азербайджан с пълно съдийско единодушие и е на една победа от второ поредно участие на финал на европейско първенство. На полуфиналите младият български национал, който доскоро се възстановяваше от операция на ръката, ще боксира с руснака Едмонд Худоян.

Веднага след него място сред най-добрите четирима в категория до 57 килограма намери и Хавиер Ибанес. Шампионът от Европейските игри в Краков миналата година отказа във втория рунд Данил Окоман от Молдова. Роденият в Куба Ибанес прати на два пъти в нокдаун съперника си само в последните 30 секунди на втория рунд, което накара рефера на ринга да спре битката предсрочно. За място на финала Ибанес, който вече има и квота за Олимпийските игри, ще спори с французина Самуел Кистоюри. Двамата вече имат мач помежду си в Белград. Това бе на четвъртфиналите на световното първенство през 2021 година, когато съдиите присъдиха много спорен успех с 3:2 гласа на представителя на "петлите".

В категория до 54 килограма Ясен Радев надделя над италианеца Томазо Счиака с 5:0 гласа. Българинът бе безапелационен в първите два рунда на двубоя, а италианецът измъкна само третия, при това с минималното 3:2 в съдийските карти. На полуфиналите българинът, за когото това е първи медал от европейско първенство при мъжете, ще срещне Дмитрий Двали от Русия.

При 60-килограмовите носителят на купа "Странджа" Радослав Росенов надделя с пълно съдийско единодушие над Артур Туниев от Беларус. Росенов бе с класа над съперника си и изглеждаше, че завърши дори без да успее да се изпоти. В спор за място на финала Росенов ще се изправи срещу Артур Сахакян от Армения.

Българският бокс достигна невиждан връх в навечерието на 100-годишнината си. Под ръководството на президента на федерацията Красимир Инински националите ни вече имат 10 медала от Европейското първенство в Белград.

В исторически план България не е печелила повече от 9 медала от едно Европейско първенство. Върхът бе през 1989 година в Атина, когато боксьорите ни вземат 3 златни, 1 сребърно и 5 бронзови отличия.

Пред националите ни сега има шанс и за още един медал в лицето на Рами Киуан. Около 20:00 часа той ще боксира в категория до 75 килограма с Михал Ярлински (Полша).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase