Снимка: БГНЕС

Шефът на Съдийската комисия на Френската федерация по футбол Ерик Боргини обяви, че е много изненадан от отсъствието на Стефани Фрапар в списъка на арбитрите, които УЕФА вчера обяви за предстоящото Европейско първенство по футбол в Германия.

Според него, подобно действие от страна на европейската централа е "лош сигнал“, и не само той, но и всички във федерацията са изненадани от липсата на най-добрата съдийка сред дамите.

Още по темата
"Да се спрат на Клерман Тюрпен и Франсоа Летешие е логично, но съм разочарован, че УЕФА не избра и Стефани Фрапар“, съжалява той в интервю за вестник "Екип".

"Те си имат свои критерии за подбор, но е жалко. Това все пак спира, надявам се да е временно, присъствието на жени-рефери на най-високо европейско ниво. Фактът, че не я взимат и още повече да не включат друга жена като ръководещ съдия е лош сигнал".

Стефани Фрапар стана първата жена, ръководила среща от Световно първенство по футбол. Тя е сочена за съдия №1 в женския футбол в последните години.

Евро 2020, което се проведе през 2021 година заради пандемията от ковид, Фрапар беше в групата на европейската централа с Клеман Тюрпен, който и сега е получил доверие. За Тюрпен това Европейско първенство е неговото трето.

Мнозина специалисти отчитат, че тя реално трудно би се вместила в списъка с 19 главни съдии. 18 са европейци, като там е и аржентинецът Факундо Тейо. Неговото присъствие е обяснено с подписаното споразумение между УЕФА и централата на Южна Америка КОНМЕБОЛ за подобряване на работата на съдиите. Което автоматично означава, че арбитър от Европа ще ръководи мачове от турнира Копа Америка това лято.

Вторият французин, който ще се изявява по терените на Германия в периода 15 юни-15 юли е Франсоа Летешие, който ще ръководи за първи път на голям турнир. Жером Брисар и Вили Делажод са френските представители, които ще следят от стаята за видеоповторения (ВАР).

Самият председател на Европейската съдийска комисия Роберто Розети обяви в съобщение по какъв критерий са избрани арбитрите.

"Евро 2024 е върхът на европейския национален футбол с най-добрите отбори, които ще се състезават, и затова избрахме най-добрите съдии, които да ръководят тези мачове. Всички избрани рефери постоянно отговарят на най-високите стандарти в най-големите състезания на УЕФА, а и в местните първенства. Те са се подготвили изключително добре за тази роля и имаме пълно доверие в тях, че ще покажат качеството си по време на финалната фаза", каза Розети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase