Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от датчанина Холгер Руне с 6:7 (9), 6:3, 6:7 (2) в епичен мач, продължил 3 часа и 29 минути. Така българинът отстъпи пред финалиста от миналата година и пропусна да си осигури нов мача на четвъртфиналите срещу италианеца Яник Синер. И за двамата това бе втори мач за деня, като Димитров победи сърбина Миомир Кецманович с доигравенето, а Руне - индиеца Сумит Нагал.  

Първият сет бе изключително оспорван и премина през редица обрати. Българинът има две точки за пробив в шестия гейм, но датчанинът успя да се защити и изравни за 3:3, а след това проби Димитров. Руне дори успя да поведе с 5:3 и да сервира за частта, но тук хасковлията показа самочувствие и класа и върна пробива. Така се стигна до тайбрек, който беше изпълнен с мини пробиви. Руне имаше възможност да затвори частта още при 6:4, но родният тенисист се измъкна. Димитров дори стигна до сетбол при 8:7, но не успя да спечели. Така по-младият датчанин успя да реализира петия си сетбол и спечели първото действие с 11:9.

Вторият сет предложи съвсем друга картина. Българинът взе подаването на съперника си още на старта, а след това го затвърди за 2:0. Руне така и не бе близо до връщане на пробива, а Димитров още веднъж взе подаването му за крайното 6:3.  

В третата част се усещаше осезаемо умората и у двамата, тъй като за тях това бе втори мач за деня. Първият критичен момент за Димитров бе в петия гейм, когато датчанинът стигна до точка за пробив, но българинът се защити, направи обрат и отново спечели предимство. Борбата остана безмилостна до самия край на мача, като двамата редуваха чудесни изпълнения с някои непредизвикани грешки. Григор Димитров първи стигна до 6:5 и си осигури най-малко тайбрек в решителната част. В 12-ия гейм Руне стигна бързо до 40:0, но с великолепна игра българинът изравни и стигна до точка за спечелване на мача след 3 часа и 17 минути игра. Датчанинът обаче успя да спаси мачбола. Малко по-късно родният състезател стигна до втора възможност да приключи мача, но съперникът му отново се измъкна с агресивна игра. Геймът продължи повече от 13 минути.

Във втория тайбрек в мача Руне успя да поведе с 4:0 с два мини пробива и с голяма доза късмет. Датчанинът стигна и до 6:1, като успя да спечели мача при 7:2.

Той ще играе срещу шампиона от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия, който не срещна сериозни проблеми и се наложи над германеца Ян-Ленард Щруф с 6:4, 6:2 за около час и 15 минути игра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase