Снимка Сотбис

Колекция от шест фланелки, носени от аржентинския футболист Лионел Меси по време на Световното първенство през 2022 г. в Катар, бяха продадени за почти 8 милиона долара на търг в Ню Йорк, съобщи Sotheby’s в четвъртък.

Колекцията от шест тениски, беше продадена за 7,8 милиона долара след приключване на наддаването. Това беше най-ценният спортен сувенир, продаден тази година, и рекорд на търг за всички сувенири на Меси.Sotheby’s каза, че предишният рекорд за фланелка, носена на мач от Меси, е фланелката на Барселона, която той носеше по време на Ел Класико през 2017 г. срещу Реал Мадрид, която беше продадена за 450 000 долара през 2022 г., предаде БТА.

Колекцията включва бяло-небесносиния екип, който Меси носеше по време на първото полувреме на финала на Световното първенство срещу Франция. Аржентина спечели този мач с дузпи, давайки на Меси последния трофей, който да добави към славната си колекция. Колекцията включваше и фланелки, които той носеше по време на полуфинала срещу Хърватия, четвъртфинала срещу Холандия и първия кръг на елиминациите срещу Австралия. Тениски, носени по време на груповата фаза в мачовете срещу Саудитска Арабия и Мексико, също бяха част от колекцията.

Колекцията от екипи на Меси обаче не достигна рекорда за всички времена за носени спортни сувенири. Тази титла все още принадлежи на великия баскетболист Майкъл Джордан, чиято фланелка от финалите на НБА през 1998 г. беше продадена за 10,1 милиона долара миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase