Минути преди напускането на базата ни "Св. Кл. Охридски". Снимка: Хр. Пимпирев

Новоустановени случаи на коронавирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач "Акилес" удължиха за неопределено време карантината на кораба, съобщи ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Корабът трябваше да отплава днес за Антарктика и с него да бъдат прибрани от зазимената вече българска база на остров Ливингстън нашите шестима полярници.

Създалата се аварийна ситуация наложи незабавна връзка и преговори на проф. Пимпирев с Уенди Рубио Диас, шеф на логистичните операции на Чилийския антарктически институт за намиране на изход от създалото се положение, съобщиха от експедицията.

В района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийския малък военен кораб "Лаутаро", който се съгласи да промени програмата си и в късните часове на нощта акостира пред Българската полярна станция и взе на борда си българските антарктици.

Той ще ги превози само до съседния остров Кинг Джордж, където на Чилийската база "Ескудеро" ще изчакат уругвайския военен самолет "Херкулес", който в последния момент прие да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

Тази бърза реакция и помощ е предотвратила престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима. Всички са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането на родна земя, информират от експедицията.

На снимката: от ляво на дясно инж. Емил Иванов, Николай Николов, командирът на базата Йордан Тодоров, д-р Атанас Пелтеков, Камен Недков и инж. Петър Сапунджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase