Мария Шарапова. Снимка: архив, Reuters

Международната тенис федерация (ITF)  е искала руската тенисистка Мария Шарапова да бъде дисквалифицирана за четири години заради нарушения на антидопинговите правила. Това разказа самата спортистка в интервю за телевизия PBS.

"Смятам CAS (спортният арбитражен съд) за обективна организация, за разлика от ITF, която не е уведомила спортистите за добавянето на нови препарати в списъка на забранените", заяви Шарапова.

Още по темата

По думите й по време на дисквалификацията й тя е продължила да тренира в облекчен режим.

"Не съм се готвила за турнир, не съм тренирала с мисълта да се върна в спорта след няколко месеца. Занимавах се просто за себе си", уточни тя.

Шарапова коментира също така действието на препарата мелдоний, който Световната антидопингова агенция (WADA) включи в списъка на забранените вещества от 1 януари т.г.

"Това вещество не засилва продуктивността и не дава предимства. Неговото действие може да се сравни с аспирин", настоя тенисистката.

Вчера 29-годишната Шарапова заяви, че ITF трябва да си направи изводи от нейната дисквалификация. По-рано във вторник спортният арбитражен съд (CAS) намали срока на отстраняване на спортистката от състезания с девет месеца. Тя ще може да излезе на корта на 26 април 2017 г., припомня Лента.ру.

На 8 юни Международната тенис федерация отстрани Шарапова от състезания до януари 2018 г. това стана, след като през март тенисистката призна, че е взимала забранения от WADA препарат мелдоний.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase