Елица Янкова ни отсрами в борбата. Снимка: Булфото

Олимпиадата в Рио вече е в историята, а огънят ще поеме четиригодишният си път към Токио. Чистата статистика сочи, че България се завръща с три медала - бронзовите на Елица Янкова и на ансамбъла по художествена гимнастика и сребърният за Мирела Демирева.

Дамите ни отсрамиха на най-големия летен форум, без да се оплакват от големите очаквания и напрежението по време на състезание. Иначе се наслушахме на провалени стратегии, нови пушки, лоши регламенти на оценяване и т.н. Всичките, които мрънкаха в продължение на месец да вземат пример от Ивет Лалова, която отново се нареди сред най-бързите осем на 200 м след Олимпиадата в Атина през 2004 г.

Много ли, малко ли са трите медала - тепърва предстоят анализи. Тежката дума ще си кажат министри, треньори, специалисти. Общото мнение на спортните фенове обаче със сигурност ще нагарча, защото оценката не е хич добра. И нека не става въпрос за хейтърство - повечето хора виждат съвсем ясно къде са проблемите на спорта.

Това показа и анкетата на Dnes.bg, в която ви попитахме на какво се дължи слабото ни представяне в Бразилия и своя глас дадоха над 1370 души.

35% от тях са наясно, че няма как да държавата ни да е в дъното по икономически показатели, а спортът да бъде изключение.

"Държавата, която не предоставя достатъчно пари и условия за подготовка" пък смятат 30% от запитаните. Което показва, че 2/3 от гласувалите смятат, че проблемът се крие на най-високо ниво. И българските състезатели нямат вина, че се готвят в неподходящи условия.

17% от хората пък са убедени, че вина има и в управлението на спорта, но и състезателите ни не са на ниво на конкурентите си в световен мащаб. Едва ли някой е очаквал, че именно в Бразилия ще се върнат миговете, в които на няколко пъти да прозвучи "Мила Родино".

Имахме надежди за представянето на Григор Димитров, който обаче си тръгна бързо и безславно. Имахме надежди и в гребането, но тактиките не сработиха за нито една лодка във финала. Борбата е един от спортовете, които ни е носил най-много медали, но и там останахме капо. Само крехката Елица ни отсрами и даде надежди, че в Токио може да спечели и отличие с по-благороден отенък от бронза.

Може би заради всички вечери, в които новините започваха с "еди-кой си загуби шанс за медал", 11% от читателите на Dnes.bg смятат, че спортистите ни са слаби и не се раздават за родината.

Само 5% пък оценяват представянето ни за достойно и може би имат право чисто статистически - надскочихме бройката медали от Лондон 2012. 

2% пък са дали отговора: "Попречиха ни! Не пуснаха щангистите и ощетиха боксьорите". Явно провокирани от скандалите със съдийските решения в бокса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase