Виталий Мутко, спортният министър на Русия Снимка: БТА

Русия може да бойкотира Олимпиадата в Рио де Жанейро. За обмислянето на такава възможност разкри един от говорителите на Съвета на спортните федерации на Русия Илияс Умаханов пред РИА "Новости".

Причината за това е решението на Спортният арбитражен съд да отхвърли жалбата на Руския олимпийски комитет за недопускане на руски лекоатлети до участие в Рио.

Още по темата

Умаханов каза, че в случая става дума за честта и достойнството на цяла Русия, пише "Фокус".

Той коментира, че след решението на Спортния арбитражен съд въпроса за бойкота на Игрите става актуален пред всички спортни федерации в Русия.

Умаханов добави, че напълно разбира, че за всеки спортист участието на Олимпиада е изключително важно и съдбовно, тъй като такава възможност може да се отдаде само веднъж в живота. От друга страна обаче стои репутацията на страната, нейната чест и достойнство, които трябва да бъдат опазени.
Иляс Умаханов каза още, че руските лекоатлети са един от най-силните в света и насилственото им изваждане от участие на Олимпиадата е сериозен удар по имиджа на руския спорт.

Според него случилото се е „огромно черно петно върху световния спорт“.

Спортният министър на Русия Виталий Мутко бе възмутен от решението на Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) за недопускане на руски лекоатлети до участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро, съобщава „Спорт Експрес“.

Според Мутко подкрепяйки решението на Спортния арбитражен съд, от ИААФ опитват да отклонят вниманието от вътрешните си проблеми. Спортният министър добави, че предстои ситуацията да бъде обсъдена и какви стъпки да бъдат предприети. Най-вероятно обаче случаят ще бъде разгледат от Граждански съд.

Виталий Мутко заяви на пресконференция в Москва, че е възмутен от действията на ИААФ. Според него тази организация е затънала в корупция, а ръководството й е прикривало с години системата за преодоляване на допинг-контрола, но все още работят за Централата. Сега с позицията си ИААФ просто прави опит да отклонява вниманието от себе си.

Виталий Мутко добави, че в най-скоро време всички руски атлети ще потърсят правата си и пред Комисията по етика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase