Червените са длъжни да успеят за Купата. Снимка: Булфото
ЦСКА няма шанс да вдигне купата. Снимка: Булфото

Общо гласували: 175
Червените са длъжни да успеят за Купата.
74%
ЦСКА няма шанс да вдигне купата.
26%

След като ЦСКА стана част от аматьорския футбол, единственият излаз към Европа, ако УЕФА все пак ги допусне, остава Купата на България. Имат ли обаче "червените" сили да вдигнат трофея?

В "Неделни шпаги" мнения кръстосват Красимир Ангелов и Александър Попов.

"Червените" са длъжни да успеят за Купата. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Този сезон със сигурност е най-черният в историята на ЦСКА. "Армейците" бяха изпратени да играят във В група, неяснотите около бъдещето на тима продължават, а шансът "червените" да останат в аматьорския футбол и догодина по административен път никак не е малък.

На фона на всичко това отборът на Христо Янев мачка във Югозападната В група и най-важното – продължава уверено напред за Купата на България. Всъщност точно турнира за националната купа е шансът на "червените" да направят този тежък сезон успешен и да напишат нова славна страница в своята история. Защото ЦСКА е печелил много пъти купата, но никога не е бил в тази ситуация. И никога в историята отбор от В група не е триумфирал във втория по значимост турнир у нас.

Всъщност, колкото и невероятно да звучи на някои, "червените" са само на някакви 4 мача от големия триумф. При това първият от тях не изглежда особено труден – домакинство на "Българска армия" срещу Созопол. Вярно, отборът от морето сътвори сензация и изхвърли Ботев Пловдив от турнира предния кръг, но все пак бе домакин, а и "жълто-черните" са доста далеч от добрата си форма тази есен. А ЦСКА от своя страна показа, че макар този сезон да е с една група по-долу от своя съперник, няма никакви проблеми с отборите от Б група, след като победиха и Спартак Плевен, и Нефтохимик.

Така тежките битки вероятно ще предстоят за "армейците" на полуфинал, но и там може да има късмет при жребия. Победителят от двойката Локомотив Горна Оряховица – Монтана изглежда мечтан жребий за всеки от останалите отбори с мераци за купата, при това в два мача. Останалите възможни съперници за „червените“ - Литекс/Левски или Берое/Черно море изглеждат доста по-неприятни, но точно там може да се разбере реално къде в момента се намира ЦСКА. А и в тези срещи едно и сигурно - "армейците" няма да излязат като обречени, дори напротив. Ролята на аутсайдер в даден мач може и да е непозната на "Българска армия", но пък от тази позиция играчите на Христо Янев няма какво да губят. Напротив, може само да спечелят. А ако стигнат до финал... В един финал е възможно всичко. Още повече, че ще се играе на трибуните на „Васил Левски“, където ЦСКА със сигурност ще се чувства като у дома си.

ЦСКА няма шанс да вдигне купата. Александър Попов, Dnes.bg

За всички е ясно, че отборът на ЦСКА е с класи над останалите във В група. Нижат победа след победа, имат само един допуснат гол, радват се на подкрепа от трибуните. В клуба няма нищо аматьорско и логично се готви да такува горните групи, ако все пак успее да се справи с огромните си дългове. Феновете на "червените" със сигурност са насочили погледи повече към турнира за Купата на България, защото там е шанса да се види какво е нивото им. Досега жребият ги разминава с отбори от висшия ешелон и на 1/4-финалите ще се изправят срещу Созопол. Цари всеобщо мнение, че ЦСКА вече е полуфиналист, а в четворката при късмет могат да играят с Локомотив (Горна Оряховица) или Монтана.

Но истината е, че отборът засега е загадка и по-скоро трудно би стигнал до трофея. Берое, Черно море, Литекс и Левски имат повече аргументи в битката, независимо от името ЦСКА. Да не забравяме, че голяма част от армейците нямат опит в големи дербита. Има много млади момчета с качества, но те тепърва ще израстват около опитните Галчев, Хазуров, Преслав Йорданов и Бранеков. Отборът е сравнително нов и логично не е сработен. Все пак едно е всяка седмица да мериш сили с Лудогорец, Левски, Берое и Литекс, друго е да "пълниш кошницата" на Чико Бяга.

Колкото и странно да звучи, ЦСКА ще има по-голям шанс да стигне до финала и да вдигне Купата на България, ако се изправи срещу Левски. Мач срещу "братския" Литекс ще зависи от изгодата на Гриша Ганчев, докато едно вечно дерби е непредвидимо. В него не винаги отборът в по-добра форма го печели, примерите са десетки. А за публиката пък ще бъде един голям празник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase