Стига смяна на треньори! Крайно време е за промени в БФС! Снимка: Булфото
С този материал - толкова! Снимка: Булфото

Общо гласували: 205
Стига смяна на треньори! Крайно време е за промени в БФС!
87%
С този материал - толкова!
13%

Вече дълги години гледаме големите първенства по телевизора. Виновни все има, но по традиция го отнасят треньорите и футболистите. В ръководството на БФС нито един човек не излезе и не пое отговорност, за която и да е провалена квалификация. Трябва ли да има промени в ръководството на БФС, те ли са виновниците за провалите? В "Неделни шпаги" мнения кръстосват Красимир Ангелов и Александър Попов.

Стига смяна на треньори! Крайно време е за промени в БФС! Красимир Ангелов, Dnes.bg

Поредният провален квалификационен цикъл за националния ни отбор отдавна не изненадва никого. Всички запознати повече или по-малко с родния футбол веднага ще захванат старата песен – нямаме футболисти, нямаме треньори, първенството ни е слабо... Като цяло всички са виновни, само не и хората начело на футбола ни. Или поне така си мислят те – летящите в небесата шефове на БФС, които отдавна са се самозабравили.

Лафове от сорта на “какво да направим повече, да не играем ние долу на терена” щяха да са доста весели и комични, ако не слагаха каймака на и без това трагичния ни футбол. Петев ли е виновен, или може би Ивелин Попов, че повечето от водещите школи вече не вадят таланти, че тези деца няма къде да тренират, че се залага на мачове в детско-юношеския футбол, а в професионалните ни групи съдиите свирят често “както трябва”? И всъщност нека попитаме направо – Петев ли решава, футболист, който играе в родната Б група, да започва титуляр в националния отбор, при все че всичко на всичко има 5-6 мача за този отбор?

Или вероятно Петев е виновен, че във водещите ни отбори гледат да са като Челси, Арсенал и сие, но само по това, че са пълни с чужденци? Стига! Борислав Михайлов е начело на БФС от точно 10 години. За този период националния отбор се е класирал на 0 големи първенства, при все, че от тогава е участвал в 6 световни и европейски квалификации. А през това време най-голямата заслуга на самия президент на БФС е, че е личен приятел на Мишел Платини. Но не Мишел Платини играе долу на терена, нали господин Михайлов?

Разбира се, президентът на БФС е черешката, но с него е и изпълкомът, пълен с легенди, явно мислещи, че могат да правят каквото си искат само и единствено заради радостта от САЩ 94.  Както и бизнесмени, които със сигурност разбират от бизнес, но не и този футбол долу на терена, който решева битката.

Но всъщност, може да продължавате напред господа. То отдавна на никой не му пука. Даже вече я докарахме дотам, че и на феновете им е все едно за националния отбор по футбол. А единственото несъгласие с водената от БФС политика е веселата песничка, в която се пее, че "Борислав Михайлов щеше да е Фелайни". Ама не е! А и самата песен се пее повече заради проблемите на един отбор, а не на целия ни футбол. И така... да заповяда Мондиал 2018 и Евро 2020, които със сигурност отново ще гледаме по телевизията!

С този материал - толкова! Александър Попов, Dnes.bg

БФС има толкова много кусури, че където и да ги подхванеш все ще е малко. В случая с националния отбор обаче не е изцяло така. Българите обичаме да сравняваме всичко с американското лято, но няма как да имаме такова поколение с толкова много лидери.

Сега на терена са едни момчета, за които е по-важно къде да си направят татуировка и в коя кръчма ще удавят мъката от поредната загуба. Треньори пускат футболисти, които играят ганкиното в отборите си искаме с тях да побеждаваме. Няма как - и в Малта го няма.

Къде са гледали Тодор Неделев, че е титуляр? Защо на Петев му хръмва, че Живко Миланов може да играе на левия фланг на защитата? Защитата на Лудогорец играе трагично в българското първенство, но продължаваме на тях да разчитаме и в националния. Като изключим Ивелин Попов кой друг национал играе дори в среден по класа отбор в чужбина? Чочев може би е другото изключение, но той не може да бъде лидер. Поне засега. В защита продължаваме да разчитаме на 35-годишните близнаци Миневи, което само като факт е трагично.

Светослав Дяков е в отвратителна форма, но и той несменяем. Напред трагедията е още по-голяма, няма какво да се лъжем - нападателите ни са под всякаква критика.

И на базата на какво искаме успехи? БФС не е виновно, че в момента треньорите не знаят кого да извикат в националния - футболисти на европейско равнище нямаме. Проблемът е, че се поставят цели, а "материалът е лош".

Голямата вина на съюза е, че Бербатов не е в отбора заради тях. Хора от Изпълкома изгониха и други футболисти с непремерените си и на места направо тъпи изказвания.

А да гониш Бербатов и да разчиташ на Гълъбинов е недалновидно. Митко Рангелов също може само да търка бутонките му.

Ясно е, че и в другите квалификации ще гледаме съперниците отблизо ако разчитаме на тези футболисти. Те могат да се надскочат в 1-2 мача, но нямат класа да играят на високо ниво постоянно. Най-добре би било тотална чистка и да се даде диригентската роля на младежите, те поне не ни срамят в квалификациите и ще имат по-голям хъс от медийните звезди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase