Снимка: Reuters

Французинът Жо-Вилфред Цонга успя да надделее над Роджър Федерер на финала в силния турнир от сериите ATP 1000 в Торонто "Роджърс Къп" след 7:5, 7:6(3) и така не само, че спечели трофея, но и се завърна в топ 10.

По пътя към мечтаната титла набиращият в последно време скорост тенисист прегази имена като Новак Джокович, Анди Мъри и нашето момче Григор Димитров срещу когото се изправи на 1/2-финалите.

Първият сет бе решен в самия край. Цонга имаше аванс от 6:5 в своя полза, а на сервис на Федерер швейцарецът рискува с бекхенд по правата, който излезе в аут и така противникът му достигна до сетбол.

С рисков удар от форхенд Федерер отново сгреши, като прати топката в аут, и така неговият опонент поведе със сет аванс.

Вторият сет завърши без пробиви, макар че Цонга имаше 4 възможности да пробие в седмия гейм и един мачбол при сервис на противника в десетия гейм, но пропиля всичко.

В тайбрекът все пак Цонга дръпна с минипробив за 4:3 точки, след което си взе двете точки на свой сервис и така достигна до три мачбола, като с втори минипробив в края на тайбрека реализира още първия и така спечели частта.

Със спечеления трофей Жо-Вилфред се завръща в топ 10, като ще заеме 10-ото място, което до момента бе заемано от контузения Хуан Мартин Дел Потро.

Това е и първият трофей в Торонто на тенисист извън топ 10 от цели десет години насам. Титлата е 11-а в кариерата на Жо-Вилфред, както и първа за тази година.

Още спортни новини четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase