По стадионите на Евро 2012 няма да се пуши. Снимка: Reuters

Европейската комисия се присъедини към инициативата на УЕФА за забрана на пушенето по време на Европейското първенство по футбол, което започва в петък в Украйна и Полша.

УЕФА обяви, че на стадионите няма да се пуши, няма да се продават цигари, а рекламите на тютюневи изделия ще бъдат свалени от мантинелите.

Здравният комисар Джон Дали заяви, че Европейското е добра възможност да се подкрепи желанието на стотици хора да откажат цигарите.

Европейското ще е първото голямо спортно събитие, на което цигарите ще бъдат забранени. УЕФА гарнира решението си с онлайн кампания "Бившите пушачи са неудържими".

Чрез Facebook тя лансира познанието, че хората, които са хвърлили цигарите изглеждат по-добре, миришат по-добре и имат повече пари.

Инициативата има интернет страници на всички езици, включително на българи, с примери на хора, които са преуспели, след като са спрели да пушат - www.exsmokers.eu. Там те дават съвети как са отказали цигарите.

Европейската комисия имаше намерение да бойкотира Европейското заради отношението на украинските власти към бившата им премиерка Юлия Тимошенко, но се отказа от начинанието.

Членове на комисията обявиха, че няма да присъстват само на откриването и закриването на първенството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase