Екатерина Аврамова единствена от плувците ни има покрит норматив "А" за Олимпиадата в Лондон. Снимка: "Плуване & Водна топка"

Плувните ни рекордьорки Екатерина Аврамова и Нина Рангелова ще свалят с бански костюми за по 400 евро още от личните си времена за по-челно класиране на Олимпийските игри в Лондон. 

Екипировката ще бъде подсигурена от световния лидер в производството на спортна екипировка за водни спортове „Арена“, който се договори с  родната федерация да облича националите ни за 2 години. Опцията е за още 4 г. 

Контрактът беше подписан от президента на БФПС Георги Аврамчев и представителя на компанията на Балканския полуостров Алекс Хатцопулос. Той е на стойност 44 хил. лева. Ще бъдат обличан и състезателите по скокове във вода.

Именно с "Арена" плуването ни записа най-големите си успехи. Таня Богомилова стана олимпийска шампионка в Сеул през 1988 г. и европейска три години по-рано. Антоанета Френкева пък извоюва два медала в Корея, а женската ни смесена щафета 4 по 100 м стана шеста. 

Технологията, която "Арена" използва за костюми в Лондон е революционна. Банските са изработени с карбонови нишки. 

Отборът ще получи безплатно 20 костюма, като  и пълна екипировка, а  състезатели и клубове ще могат да закупуват артикули от фирмата с 50 процента отстъпка. Цената на мъжките костюми на олимпийците е със 100 евро по-евтина – 300.   

Мерките на състезателите ни са взети, а различен модел ще има за представителя на на плуването в открити води. Покриването на олимпийска квота на 10 км ще бъде на 9-10 юни в португалския град Сетубал и за нея ще се борят 11-кратният носител на световната купа Петър Стойчев и Венцислав Айдарски.

Право на виза за Лондон има само един състезател от страна. 

Засега четирима български плувци са покрили нормативи за форума под петте преплетени кръга. Само трениращата в Лондон Екатерина Авамова е с норматив „А“ (200 м гръб). С „Б“-стандарт са Нина Рангелова (200 и 400 м св. стил), Мартин Желев (100 м гръб) и Венцислав Айдарски (1500 м св. стил). 

Селекционерът на националния отбор Георги Дангалаков е уверен, че ще извоюваме още 1-2 визи за Олимпийските игри на че на европейското първенство в Дебрецен, което ще се състои от 21-и до 27 май. 

В Унгария Екатерина Аврамова, Нина Рангелова и Мартин Желев ще плуват със стария модел на „Арена“.

Групата ще бъде от общо седем състезатели и ще я допълват трениращият в САЩ Лъчезар Шумков, Александър Николов, Венцислав Айдарски и обещаващата брусистка Вангелина Драганова.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase