В Турция започна делото на века. Съдът ще разгледа скандала с манипулираните мачове в южната ни съседка от миналия сезон.

Един от главните играчи в измамата е президентът на Фенербахче Азис Йълдъръм, за когото прокуратурата поиска 147 г. затвор.

Пред Темида показания ще дадат около 100 души, свързани с черното тото - от ръководители до футболисти.

В края на миналата година местният парламент намали наказанието за корупция във футбола от 12 на 3 г., но президентът наложи вето.

Както е известно, Турция бе залята още през юни 2011 г. от манипулиране на футболни мачове, подкупи и черно тото. В скандалите дори са замесени най-големите отбори в южната ни съседка.

Това наложи тогава промяна в програмата на местното първенство, до изясняване на случилото се и разобличаване на виновниците.

В същото време черното тото стигна и Израел. Местните власти водят мащабно разследване срещу футболисти и президенти. Двама елитни рефери са били разпитани от полицията не като свидетели, а като заподозрени.

Единият от тях е международният съдия Амит Клайн, който минава за най-авторитетния. В Израел действала престъпна схема, в която били свързани футболисти, съдии и шефове.

Още футболни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase