Снимка: БГНЕС

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков реагира остро на нововъведенията по булевардите “Витошка” и "Патриарха" и обвини общината, че се държи с живущите в района все едно не съществуват. Трайков изрази мнение в предаването "Контракоментар с Асен Генов", че такава реорганизация не се направи дори не от днес за днес, а от днес за вчера.

Според районния кмет дори не са разкрити истинските мотиви, довели до реорганизацията. Хората, завръщайки се след Великден, се връщат в някаква друга форма на движение, не тази, с която те са свикнали и са живели толкова години наред.

Трайков допълни, че проблемите със задръстванията, паркоместата, велоалеите - всичко това е проект, който е обсъждан през годините. “Забележете, при това има мерки, които да облекчат тази ситуация за пряко засегнатите хора, които сме ги обсъждали - и алтернативни възможности за паркиране, и промени в зоните за краткотрайно паркиране, които, обаче, останаха за неопределеното бъдеще. И хората от района останаха без абсолютно никаква алтернатива”.

"Изведнъж те не могат да спрат пред дома си, за да качат дете или възрастен човек, изведнъж техните места за паркиране, които са си заплатили с годишен стикер за синя зона, ги няма! Коли се струпват и димят на улицата им", не спира да се възмущава районният кмет.

Той допълни, че това е липса на емпатия и съчувствие към хората, живеещи в района и доплни, че реорганизацията не е правилна.

Относно мотивите, с които е направена реорганизацията "от днес за днес", Трайков коментира, че цени смелите стъпки в политиката, но те винаги трябва да са свързани с просветителска дейност. "Това значи да има обяснение какво те чака, какво трябва да стане, как това ще ти повлияе, и как управлението ще ти помогне", обясни кметът. И допълни, че дискусия по темата е имало преди 4-5 години, като тогавашното ръководство на Столичната община е взела страната на гражданите и се е отказала напълно да реализира проекта.

Трайков допълни, че новата администрация в общината веднага се е захванала с реализирането на проекта. Кметът на “Средец” на няколко пъти е обяснил, че трябва да се работи много, да се изчистят грешките. В тяхно лице Трайков видял неуважение, умишлена прикритост на взети решения и не на последно място правене напук към живущите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase