Със стачка заплащват служителите и работниците в Областната администрация на София. Те настояват за адекватно увеличение на заплатите. Преди седмица на заседание МС взе решение за вдигане заплатите на 53 000 държавни служители средно с по 283 лева. Увеличението е със задна дата от 1 януари.

В ефира на Bulgaria ON AIR Кремена Атанасова, председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа”, коментира, че средствата са крайно недостатъчни. “Първо трябваше да се направи анализ, който да каже колко средства са необходими, за да се постигнат целите, които постановлението си е поставило, след което да бъдат осигурени средствата", заяви Атанасова в студиото на “България сутрин”.

По нейни думи средствата са крайно недостатъчни и не биха могли да се преборят с проблемите в администрацията. "Сами разбирате, че с един толкова ограничен финансов ресурс, няма как нито да преборим дисбалансите в администрацията, които са наслагвани с години, нито диспропорциите в отделните възнаграждения на служители на една и съща длъжност, нито пък средствата могат да стигнат да удовлетворят на 100% исканията на работещите в администрацията", разясни Атанасова за Bulgaria ON AIR.

Атанасова допълни, че има проблеми с диалога с политиците и това често е причината за протести на държавните служители и отбеляза, че е важно тези служители да знаят как се формират техните заплати. "В противен случай ще продължаваме да си говорим как в администрацията няма нови хора и млади хора, които да искат да работят, как администрацията не се реформира, как ние като граждани не сме напълно удовлетворени от услугите, които предлага администрацията и няма как да е другояче. Крайно време е наистина да поговорим сериозно по този проблем, защото той е съществен. Върху държавната администрация се крепи държавността", подчерта Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase