Снимка: БГНЕС

Новият бюджет на столицата предвижда повече пари за приюти за бездомните кучета, вдигане на заплатите на ветеринарите, каккто и ремонт на клиниките за болни животни. Едно от най-важните неща за собствениците на домашни кучета е те да бъдат кастрирани. Могат да го направят безплатно в клиниката в квартал "Връбница".

Предстои и кампания за кастрация на дворните кучета, които обитават периферията на столицата. Екипи на общинското дружество "Екоравновесие" могат да вземат кучето, да му бъде направена кастрация и отново да го върнат на собствениците му.

Неправителствени организации и доброволни критикуват лошите условия в клиниката във “Връбница”. "Там условията са много лоши. Кучетата не се гледат, няма ветеринари. Преди да се включат доброволци, кучетата не бяха хранени, не бяха извеждани", казват пред БНР представители на гражданския сектор, които изразяват и съмнения за източване на пари.

“България е държавата с най-голямо нехуманно отношение към животните. Искаме цялото ръководство на "Екоравновесие" да бъде сменено, прозрачност на документацията, обществен контрол на граждани и НПО, животните да бъдат осиновявани."

Според общинския съветник Марта Георгиева представеният бюджет следва да се ревизира, защото в него няма "и един лев за тези коптори – общински съоръжения за мъчения и смърт на кучета". По думите ѝ, трябва да се работи за намаляване на популацията чрез кастрация и връщането на животните по места, защото "навсякъде по света нищо друго не е проработило".

Зам.-кметът по финанси Иван Василев уверява, че в бюджета на София за тази година са предвидени повече средства за грижа за бездомните кучета, а в клиниката тече ремонт. Бюджетът на “Екоравновесие” за настоящата година е 4 млн. И 300 хил. лв., като  800 хил. лева ще отидат директно за подобряване на условията в клиниката и приюта, заявява заместник-кметът по финансите в Столичната община.

Димитър Димитров, временно изпълняващ длъжността на предприятието "Екоравновесие", е заварил 1400 лева заплата на лекари с дългогодишна практика, "изключително занемарена" материална база, "която 20 години не е пипана", както и "счупена комуникация" с гражданите и доброволците. "Подобряваме условията", настоя той като нарече проблема "неглижиран години наред". "Екоравновесие" прибира агресивните кучета от улиците, кастрира ги, храни ги. Събират се и всички трупове на животни от улиците на столицата – гълъби, котки, кучета и коне, уточнява и.д. директор на дружеството.

“Екоравновесие” има три приюта - в Горни Богров, Сеславци и Слатина, в които са настанени около 1500 кучета. От предприятието отчитат спад на осиновяванията в чужбина. Капацитетът на приютите е пълен. В периферните райони на София, където имат къщи, броят на четириногите е по-голям.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase