Снимка: БГНЕС

Стотици нарушения и десетки злоупотреби е открил в дейността на Общинското предприятие "Гробищни паркове" в София неговият и.д. директор Румен Димитров.

По думите му са налице фрапиращи данни, за които е сигнализирана прокуратурата.

Той посочи, че години наред е допускано да се поругава мястото за вечен покой на близките ни.

Малко над 500 лева е цената на гробно място, продавано от общинското предприятие. Купувачът може да го препродаде за сума между 10 и 20 000 лева, поясни Димитров, цитиран от БНР.

"Установихме търговия с гробни места, опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София, с цел продажба“, каза той.
Румен Димитров споменава и кремирани хора, на които "са им изравяни костите, образно казано, защото такива няма, и са вземани гробни места с цел продажба и препродажба".

"Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетират ги, търговията с камъни, която е голям проблем за обществото – на ден получаваме десетки жалби", описа картината оглавяващият "Гробищни паркове".

Димитров декларира още, че вече е получил заплахи. Според него има организирана престъпна група със съответен ръководител и той очаква от институциите да го установят.

Спрени са всички незаконни и лоши практики, сред които погребения в алеите и санитарните пространства между гробовете, уверява още Димитров. Като своя кауза той вижда връщането на "реда, който обществото заслужава".

35 са освободените служители на столичното предприятие. Някои от работилите в "Гробищни паркове" виждат в тези действия чистка.

"Мародерстват, вземат от хората пари и постоянно покачват цената, и май на някой дават тези пари", твърди пред БНР Траян, който е дисциплинарно уволнен.

"Техническо лице съм на "Гробищни паркове" от Малашевци. Трябваше да напусна принудено. Имам натиск да се отчитам финансово – на Боби, новия съветник на директора. Новия инспектор в Малашевци да го проверят – криминално проявени са абсолютно всички. С какво досие са влезли в "Гробищни паркове", разказва Стефан Георгиев.

"Притискат ни от новата управа да си плащаме такса, за да работим", споделя Георги, аранжор от Гробищния парк. Той смята, че е налице психически тормоз.

Бившият директор на общинското предприятие Яна Паскалева е категорична, че няма търговия с гробни места и не е участвала в престъпни схеми. От 7 февруари тя е освободена от длъжност.

Още преди 3 години НСОРБ предупреди, че е необходим закон за гробищните паркове.

Проблемът е основно пред българските общини, по традиция отговорни за предоставянето на тази услуга. Няма логичен отговор защо толкова време се проявява апатия от институциите към решаването на този проблем, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Благой Станчев от Сдружението на общините.

Той допуска, че за доставчиците на траурни услуги е изгодно да няма регламентация на този процес.
Изготвеният законопроект защитава обществения интерес, смята Станчев.

"Всички виждаме какви са условията в нашите гробища, но общините нямат целеви ресурс за тази дейност. Зле поддържани гробищни паркове, за общините е голям проблем изчерпването на гробищните места", подчертава той.  

При създаване на регистър на доставчиците на погребални услуги ще има осветляване, категоричен е Благой Станчев. Според него законът няма да реши с магическа пръчка всички проблеми, но ще се направят първи стъпки - "в нормални условия да отдаваме почит към близките си, а не да се налага да минаваме през бурени, тръни и храсти, за да стигнем до последния пристан на наш близък".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase