Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет съобщи, че общината ще кандидатства по проект за модернизация за изкуствено осветление. Бюджетът на проектното предложение е в размер на 2,539 млн. лева, от които близо 2 млн. лева се планира да бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лева от бюджета на СО за 2025 година.

Предложението идва от зам.-кметовете Никола Барбутов и Илиян Павлов и ще бъде гласувано на заседанието на СОС в четвъртък. По този начин Общината ще може да представи проектното си предложение за финансиране по програмата на Министерството на енергетиката, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, обясниха още оттам.

Енергийната ефективност е приоритет за местната власт. Столична община извърши технико-икономически анализ на системите за осветление, се посочва в съобщението. В районите „Изгрев“, „Искър“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“, „Витоша“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Средец“, „Триадица“, „Връбница“, „Надежда“, „Слатина“ и „Подуяне“ установените стари и амортизирани енергоемки осветителни тела ще бъдат подменени с нови и енергоспестяващи лампи.

Кметът Васил Терзиев посочи, че подобряването на осветлението в града е една от мерките за това софиянци да живеят в по-спокойна градска среда. Вече е възстановено изцяло неработещото осветление в два от най-посещаваните паркове – Южен парк и Западен парк, а в момента се работи активно това да се случи и в  парковете „Заимов“ и „Хиподрума“. Целта на модернизацията е подобряване качеството на уличното осветление и намаляване на разходите за електрическа енергия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase