Снимка БГНЕС

Столичният общински съвет ще натовари кмета на София Васил Терзиев да започне преговори с Министерство на отбраната за отваряне за граждани на парка на резиденция "Лозенец". Комисията по образование и култура в градския парламент прие с пълно единодушие предложение в тази насока на лидера на групата на "Синя София" проф. Вили Лилков. Предстои докладът да се разгледа и от други комисии, както и на сесия на СОС, пише "Сега".

Лилков припомни, че от октомври м.г. с решение на Министерски съвет сградата на резиденцията е прехвърлена на Народното събрание, а паркът продължава да е под разпореждане на МО. Идеята зеленото пространство да се ползва от столичани вече е поставяна от граждани и политически групи в СОС преди години и че след промените от м.г. тя вече може да се реализира. Това е добре за живеещите в "Лозенец", тъй като за част от тях няма близки паркове.

Лилков каза още, че паркът е добре защитен с ограда, което позволява той да е отворен през светлата част от деня, а нощем да се заключва. Ако военните се съгласят с предложението на Столична община, нейните дружества биха могли да поддържат и озеленяват зоната около резиденцията, предложи още общинският съветник. Той направи аналогия с парка на Военна академия, който от години е отворен за граждани.

През септември 2023 г. СОС даде съгласие за обезщетяване на собственик на частни имоти в парка на резиденция „Лозенец“ с имот в район „Студентски“ на ул. "Св. Климент Охридски" и в район „Оборище“ на ул. "Хан Омуртаг". Целта на сделката бе да се предотврати строителство на територията на парка, каквито намерения имаше частният собственик.      
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase