Снимка БГНЕС, архив

„Видя се от всички истории на граждани, от СДВР и МВР, че има по-дълбок проблем, който тлее – какво се случва с реда. Това не е свързано само с мигранти от центровете. Това е свързано и с подрастващи, които безчинстват“, каза пред бТВ кметът на София Васил Терзиев.

„Провокирани от различните случаи, седнахме да търсим решения. Ще изградим със СДВР обща стратегия за сигурността на София, ще разпределим отговорностите, къде липсват щат и бюджет. Сигурността на гражданите е от изключително значение. Анализът показва, че 400 от 3800 камери на територията на София не работят заради изтеклия договор за поръчка. В момента работим максимално бързо да се придвижи обществената поръчка за поддръжка на всички тези камери“, обясни той.

„Това е завареното положение. Видеонаблюдението е тема, по която има консенсус от всички – да бъде надградено от софтуер, в който има лицево разпознаване. Другото нещо, около което се обединихме, е инвестиция в осветлението в паркове, градинки и улиците. Не само като сила на осветлението, но и като допълнително изграждане на инфраструктура“, добави кметът.

„Обещахме още по време на кампанията да има зам.-кмет по сигурността. Смятаме, че това е наложително. Важно е да има човек, който отговаря за това. Надявам се, че ще бъде подкрепено от Столичния общински съвет. Не е мое решение дали центърът за мигранти в кв. „Овча купел“ ще бъде преместен. Няма кмет, който ще каже, че би искал да има подобен център. Това зависи от Министерския съвет и Агенцията за бежанците. Когато е бил построен, това е било гола поляна. В момента това е район, който е застроен и е в центъра на квартала“, обясни Васил Терзиев.

Според него ще бъдат взети мерки около центъра за бежанци в „Овча купел“ и „Женския пазар“.

„Борим се с друг проблем – как да се синхронизира работата между комуналните дружества и нашите капиталови проекти, за да избегнем нещо, което доста често се случва – прави се една улица или тротоар, след което се разкопава. Предприети са стъпки, за да решаваме тези дефицити. В момента съм помолил районните кметова да дадат разчет колко би струвала цялата реновация на пътната инфраструктура“, коментира той.

„Основен проблем с чистотата е разделената отговорност. За градинката между блоковете са отговорни гражданите. За мястото около кофата за боклук – сметоизвозващата фирма. За трета зона – Зелени системи. Утежняващият фактор през зимата беше тежкият сняг. В момента правим картографиране, за да знаем кой отговаря“, посочи кметът.

„Нямаме проблем с фирмите за сметоизвозване. Някъде не се справят добре, а ние го глобяваме. От глобите има ефект. Получаваме по-малко сигнали за преливащи кофи. Не е решен проблемът навсякъде, но при получени сигнали глобяваме фирмите“, уточни Терзиев.

„Най-добрият начин да отдадеш почит към един човек е, когато се вслушаш в думите му и в мъдростта от тях и ги вплетеш в делата си. Когато патриархът е говорил за смирение, за любов, за прошка – как го вплитаме в делата си всеки ден. За мен това е най-добрият начин, по който всеки от нас да отдаде почит към този човек“, каза кметът на София след кончината на патриарх Неофит. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase