Снимка БГНЕС

"Не смятам, че някой е отстранен. Едно решение трябва да бъде взето по устава на партията, а то не е. Заседанието започна без кворум, по време на гласуването не се допускаше и да се преброи кворума. Списъкът, който е с подписите за удостоверяване, се криеше през цялото време, а накрая се качи по етажите".

Това разказа в "Лице в лице" по Би Ти Ви Иван Таков. В неделя БСП на практика го отстрани от поста шеф на градската организация с решението на Националния съвет структурата в столицата да започне пълен цикъл отчет и избори.

Със старта на процедурата автоматично се прекратява мандатът на настоящото ръководство, а Таков няма да може да се кандидатира отново за поста в следващата 1 година. Решението бе взето като един вид наказание за решението на общинските съветници от БСП да подкрепят кандидата на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров за временен шеф на Столичния общински съвет (СОС).

При нас има колективни органи, може да подадем жалба срещу това решение, коментира Таков. Според него не било вярно и, че Националният съвет на партията има решение да не бъде подкрепян кандидата на ПП-ДБ-СС. Таков обясни, че единственото, което е приемано в тази посока, е решение БСП да не се коалира с тях и ГЕРБ в СОС.

Ние не сме подписвали не само коалиционно, но и никакво друго споразумение с тях, подчерта той.

А подкрепата към сегашния шеф на СОС обясни така: Това беше възможният временен вариант, за да започнем работа.

Ние винаги сме имали ясни и категорични позиции, и срещу много от решенията на ГЕРБ, и в момента срещу ПП-ДБ. Обмисляме наш алтернативен бюджет. Обвиненията, че работим заедно са нелепи и търсене на повод, за да се случи това, което се случи вчера, категоричен бе Таков.

Той определи вчерашното решение като "директна атака срещу партията и саботаж".

"Имаме избори след 3 месеца. Това ли е национално отговорното отношение - да хвърлим най-голямата организация да се занимава с вътрешнопартийни разпри?", запита той.

На въпрос кога за последно си е говорил с лидерът на БСП Корнелия Нинова, Таков отвърна: За последен път говорих с нея преди последния Градския съвет, това бе преди около месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase