Снимка: БГНЕС, архив

Големият скрит проблем на София е замърсяването с азотен диоксид. Това обясни пред БНР Ивайло Хлебаров от Екологично сдружение "За Земята“.

"В София азотният диоксид не се измерва на правилните места. Това изкривява картината и създава лъжливото усещане, че живеем в град с чист въздух по отношение на азотния диоксид, който е опасен за здравето.

Някои от станциите, които трябва да го измерват в София, не отговарят на изискванията, посочени в европейското законодателство. Чакаме вече няколко години министерството да оправи тази грешка, но не виждаме особена реакция от тяхна страна, каза той. Експерти и представители на новата общинска администрация в София се събират днес на форум "Чиста мобилност за София“.

Велосипедният транспорт
Много трудно се придвижваме по велосипедната мрежа, отбеляза Хлебаров.

"Налага се използване и на пътното платно. Част от дискусията ще бъде насочена към даване на препоръки какво да се подобри във велосипедните политики и в мрежите за свързването между различните квартали. Трябва да се започне с добро планиране на велоалеите. Техническото изпълнение също е много важно", обясни гостът.

Градски транспорт
Столичният градски транспорт се разви немалко през последните години, отбеляза той.

"Но в София няма транспортно планиране, има транспортно строителство. Залага се предимно на строежа на различни инфраструктурни обекти, които вкарват допълнително автомобилен трафик".  

Манталитетът за малко използване на автомобили се възпитава, смята Ивайло Хлебаров.

"Чрез положителни стимули, но и чрез санкции. Надяваме се да видим дългосрочна политика за развитие на градския транспрот и за ограничаване на използването на личния автомобил за всекидневните нужди в града".

Чиста мобилност
НИМХ направиха преди няколко години химически анализ на фините прахови частици в София, обясни Хлебаров. "Фините прахови частици са по-малкият проблем на транспорта, по-големият са задръстванията и замърсяването с азотен диоксид".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase