Снимка БГНЕС

Започват геоложки проучвания на терена в княжеската градина, където до скоро се издигаше Паметникът на съветската армия (МОЧА). Областният управител на София Вяра Тодева заяви на брифинг тази сутрин, че независимо какво ще постави съдът, се върви по законовата процедура по преместване на монумента, предаде БГНЕС.

„В момента сме обжалвали и двете решение на Административен съд – София-град. Очакваме в момента да влязат във Върховен административен съд. Съобразяваме се изцяло с решенията, които ще бъдат постановени“, каза Тодева. Тя съобщи, че се изготвя идейният проект за преместване в Музея на социалистическото изкуство. „Започваме геоложките проучвания на терена и ако всичко е наред, ще представим – имаме два варианта вече като идеен проект, дадени са в Министерство на културата за одобрение“, добави областният управител.

Тодева обясни, че двата варианта са „чисто ситуационни как да бъдат разположени фигурите в Музея на социалистическото изкуство“. Въпросът ще бъде отнесен до Съвета за изобразително изкуство към министъра на културата.

Областният управител обясни, че за постамента няма предвидени действия все още, тъй като се изчаква да бъде взето решение какво ще има на мястото на паметника.

„Няма как да преместваме и да премахваме постамента без да е взето решение какво е бъдещето на Княжеската градина“, каза още Тодева.

Отрязаните елементи на паметника се намират на поляната до складови халета в село Лозен, държавна собственост.

Тодева подчерта, че бронзовите елементи са под охрана. Предвид обема и големината им те няма как да бъдат в закрито помещение, но Тодева обърна внимание, че не е и необходимо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase