Снимка: БГНЕС

"Този, който е заключил църквата в него е ключът, не е у нас. Стана много голяма разправия за нещо, което всъщност, сега се сети българският народ - за църква и посещение, че един храм е бил затворен. И сега почва разправията кой бил прав, кой го е затворил и т.н. Църквата не е сграда. На кого е тази сграда ще има да се карат дълго време. Нотариалният акт е български, той трябва да се подчинява на български закони. Това е въз основа на някакъв факт от преди 100 г.", каза Епископ Тихон в студиото на Би Ти Ви.

Според него всички религиозни общности трябва да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. "Там е писано, че е българска църква. Ние не сме тръгнали на война с Руската църква заради тази църква в София. Ние искаме тази ситуация да бъде преодоляна с разбирателство", допълни епископа.

"Религията е изкуството да обичаш въпреки всичко. На нас ни е много трудно да обичаме тези, които 1997 г. решиха да вадят такъв нотариален акт, без да кажат на никого. Там имаше български свещеници, ходеха хора, те ги избутаха настрани", каза още Епископ Тихон.

По негови думи първоначално в църквата не са допускани българи. И все пка целта била, след като хората отидат на църква да намерят връзка с Бога, а не да се чудят българска ли е, руска ли е, казашка ли е.

А вече българският и руски патриарх са се срещнали. Какво са обсъждали помежду си обаче все още не е ясно.

"Не знам какво са си казали, предполагам, че не много. Не виждам някаква огромна драма. Това, че 20-30-50 човека не могат да отидат в тази църква, ами да отидат в "Света Неделя", допълни епископа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase